Tjäna på att överlåta premiepensionen

Är du gift eller har en registrerad partner kan du välja att överlåta din premiepensionsrätt till din maka, make eller registrerade partner.

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Avsättningen till den allmänna pensionen är 18,5 procent beräknat på inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Av dessa utgör 2,5 procent premiepension.

Du kan inte föra över premiepensionsrätter som du redan tjänat in, utan bara rättigheter som du tjänar in under året du begär överföring och åren därefter.

När pengarna förs över från dig minskas beloppet med sex procent. Mottagaren får alltså 94 procent av beloppet. Anledningen till att beloppet minskas är att det oftast är män som överlåter rättigheter till kvinnor och att kvinnor statistiskt sett lever längre än män. Men överfört belopp minskas lika mycket oavsett om det är en man eller kvinna som är mottagare.

Trots att pensionsbeloppet minskas kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att föra över premiepensionen om du har en högre marginalskatt än den du överför pensionen till.

Om du beräknas få en inkomst som pensionär över brytpunkten för statlig inkomstskatt och mottagaren har en inkomst som ligger under brytpunkten, minskas skatten med 20–25 procent på det flyttade beloppet. Eventuell garantipension hos mottagaren påverkas inte av överlåtelsen av premiepensionen.

Information om hur du överför premiepensionen hittar du på pensionsmyndigheten.se. Från och med den 1 januari 2018 ändras sista dag för att anmäla överföring från den 31 januari till den 30 april det år överföringen ska börja gälla. Då införs även en möjlighet att göra anmälan elektroniskt. Överföringarna fortsätter tills de stoppas och upphör automatiskt vid skilsmässa.

Tänk dock på att du inte kan ångra en överföring. Pengar du har fört över kan du alltså inte få tillbaka. Överföringen görs i december varje år då nya pensionsrätter delas ut på ditt premiepensionskonto.

Företagsaktuellt nr 6 2017



Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt