Lön till barn

Sommarlovet närmar sig. Att låta barnen arbeta några veckor i ditt företag under sommaren kan vara en bra lösning både för företaget och för dina barn.

Skattemässigt kan barn delas in i två grupper. De som fyllt 16 år och de som inte gjort det. Att betala ut lön till eget barn som inte fyllt 16 år ger inga skattefördelar. Lön till ett sådant barn beskattas hos dig som företagare eller hos din make eller maka om han eller hon har en högre inkomst från företaget.

Från och med 16 år

Från och med den dag barnet fyller 16 år kan du betala ut en ersättning upp till en nivå som motsvarar en marknadsmässig lön för det arbete din son eller dotter utför i ditt företag. Det gäller oavsett om du har en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.

Betalar du ut en lön som är högre än en marknadsmässig lön för det utförda arbetet beskattas dock överskjutande del av lönen på samma sätt som lön till barn under 16 år.

Vad som kan anses vara en marknadsmässig lön är beroende av utbildning och erfarenhet samt vilka arbetsuppgifter barnet utför. Arbetar barnet deltid bör det föras löpande noteringar så att det i efterhand går att konstatera att utbetald lön inte överstigit en marknadsmässig ersättning.

Skattefritt upp till 18 738 kr

För en årsinkomst upp till och med 18 738 kr betalar ditt barn ingen skatt under 2016. Kommer ditt barn inte att tjäna mer under året ska du inte göra något avdrag för preliminär skatt. På inkomst däröver ska skatt dras enligt tabell. Men skattetabellen är avsedd för anställda som har samma månadslön under ett helt år. Skatteavdraget blir därför för stort. Din son eller dotter bör därför begära jämkning av skatteavdraget.

Det görs antingen via en blankett i Skatteverkets broschyr ”Sommar- och extrajobb 2016”, SKV 430, eller via Skatteverkets e-tjänst. Skatteverket gör då en exakt uträkning av preliminär skatt på den inkomst som anges i ansökan.

Arbetsmiljö

Tänk på att barn under 18 år inte får utföra vilka jobb som helst. Arbetsmiljöverket har utarbetat föreskrifter som ditt företag ska följa.

Företagsaktuellt nr 3 2016



Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt