Tjänsteställe när arbetsplatserna skiftar

I ett nytt ställningstagande redogör Skatteverket för hur tjänstestället ska fastställas för anställda som har skiftande arbetsplatser.

Var du som anställd har ditt tjänsteställe ska fastställas för varje anställning eller uppdrag för sig, oavsett om det handlar om en kortare eller en längre arbetsperiod. Ditt tjänsteställe har bland annat betydelse för din arbetsgivare vid utbetalning av reseersättning och traktamente samt för dig när du yrkar avdrag för resor till och från arbetet.

Huvudregel

Enligt huvudregeln är ditt tjänsteställe den plats där du enligt anställningsavtalet ska utföra ditt arbete. En sådan plats brukar exemplifieras med en fast inrättning som butik, fabrik, verkstad, kontor eller sjukhus. Men även en bygg- eller anläggningsplats kan utgöra tjänsteställe. Det gäller dock främst för dig med en tidsbegränsad anställning som exempelvis projekt- eller provanställning.

Utför du ditt arbete huvudsakligen i din bostad, som till exempel distansarbetare eller konsult, är bostaden ditt tjänsteställe enligt huvudregeln.

Är du fast anställd vid ett bemanningsföretag för att under en längre tidsperiod upprätthålla en viss funktion vid ett kundföretag är arbetsplatsen vid kundföretaget ditt tjänsteställe. Även bland företag i strålskyddsbranschen är det vanligt att personal anställs för att sköta en viss funktion hos kundföretaget. Har du en sådan anställning är ditt tjänsteställe normalt vid kundföretaget.

Alternativregel

Omfattas du inte av huvudregeln men besöker arbetsgivarens lokaler i genomsnitt mer än en gång per vecka för att till exempel hämta material eller för förberedelser, bör du enligt Skatteverkets uppfattning anses ha ditt tjänsteställe där.

Dina resor mellan bostaden och arbetsgivarens lokaler ses då som vanliga resor till och från arbetet och inte som resor i tjänsten.

Bostaden är tjänsteställe

Kan inget naturligt tjänsteställe pekas ut därför att arbetet utförs på skiftande platser och arbetsgivarens lokaler besöks sällan, kan bostaden utgöra ditt tjänsteställe. Denna undantagsregel har införts särskilt med tanke på de byggnads- och anläggningsarbetare som i sin anställning utför arbete på skilda platser och inte regelmässigt besöker arbetsgivarens lokaler. Regeln är dock avsedd att tillämpas även för andra kategorier anställda som i sin anställning har sådana förhållanden att något tjänsteställe varken kan fastställas utifrån huvudregeln eller alternativregeln.

Är du tillsvidareanställd vid ett bemanningsföretag eller ett företag som arbetar under liknande förhållanden är bostaden tjänsteställe om du typiskt sett utför arbeten på olika platser. Kravet är att arbetsplatserna växlar och att du står till arbetsgivarens förfogande och avlönas även under uppehåll mellan uppdragen.

Ändrade förhållanden

Du kan få ett nytt tjänsteställe vid ändrade förhållanden, till exempel vid stadigvarande byte av arbetsuppgifter eller arbetslokal. I ett sådant fall byts tjänstestället omedelbart.

Vid tillfälligt förändrade förhållanden kan det dock vara oklart hur tjänstestället ska fastställas, det finns inte någon tydlig regel för detta. Orsaker till sådana ändrade och ofta oförutsedda förhållanden kan till exempel vara uppsagda avtal, ändrad orderingång, väderförhållanden eller att du skadat dig och tillfälligt får nya arbetsuppgifter.

Enligt Skatteverkets uppfattning bör sådana tillfälliga förändringar av arbetssituationen normalt inte påverka ditt tjänsteställe. I de fall det initialt finns en osäkerhet om den framtida arbetssituationen, bör bedömningen lämpligen göras på cirka två års sikt för att både du och arbetsgivaren ska ha en kontinuitet i tjänsteställets placering som ger en förutsägbarhet om beskattningen.

SKV ställningstagande, 2015-09-16, dnr: 131 436185/15/111

Företagsaktuellt nr 1 2016



Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt