Internetinkomster

Internetinkomster blir allt vanligare. Skatteverket har på sin sajt Rättslig vägledning sammanställt en rad exempel på sådana inkomster och redogör där för sin uppfattning om hur dessa inkomster ska beskattas.

Det finns ingen heltäckande beskrivning av vad som menas med internetinkomster. En allmän förutsättning för beskattning i inkomstslaget tjänst är att det varken är näringsverksamhet eller inkomst av kapital.

Näringsverksamhet

Till inkomst av näringsverksamhet räknas en verksamhet som bedrivs yrkesmässigt, självständigt och med vinstsyfte. När verksamheten bedrivs regelbundet, varaktigt och med viss omfattning är den yrkesmässig. Det är i första hand vinstsyftet som avgör om en självständig verksamhet ska redovisas som hobbyinkomst på Skatteverkets blankett T2 eller om den är näringsverksamhet.

Finns det ett avtal som reglerar det arbete som utförs anses det normalt inte vara självständigt utfört. Ersättningen ska då beskattas som vanlig lön.

Nedanstående gäller enligt Skatteverket under förutsättning att din verksamhet inte har sådan omfattning att den ska redovisas och beskattas som näringsverksamhet.

Prenumerationer

Har du ett digitalt media på internet kan du i vissa fall få prenumerationsinkomster av personer som följer det du sänder eller publicerar där. Sådana inkomster från läsare och tittare ska du normalt ta upp som inkomst av hobbyverksamhet.

Om du får prenumerationsinkomster i en anställning eller ett uppdrag, så ska dessa i stället tas upp som lön i inkomstslaget tjänst.

Donationer

Om du får en donation på grund av det du sänder eller publicerar i en blogg, videoblogg eller streamingkanal får du den för en prestation som du utför eller har utfört. En donation kan vara en skattefri gåva. Men då krävs att den inte ges som ersättning för någon prestation. Eftersom donationen i detta fall ges för det du sänder eller publicerar i ditt digitala media ska du ta upp den som inkomst av hobbyverksamhet. Det gäller även om den som ger donationen gör det frivilligt.

Sponsring

Sponsring innebär att ett företag ersätter dig för att du använder och profilerar företagets logotyp och produkter eller tjänster. Syftet med sponsringen är att företaget får reklam och goodwill genom anknytningen till dig. När det gäller internetinkomster så kan företag vilja marknadsföra sina varor och tjänster på en blogg eller annan digital kanal.

Det finns inga särskilda skatteregler för ersättningar från sponsorer. Inkomsten beskattas normalt som lön. Det gäller sponsring både i form av kontanter, varor och tjänster.

Reklam och trafikstyrning

Använder du ditt digitala media för att göra reklam eller för att länka över dina besökare till andra webbplatser ska de inkomster som uppkommer beskattas som lön. Det gäller när det finns ett uppdragsförhållande med företaget som annonserar.

Säljer du annonsutrymme på din webbplats eller i din digitala kanal så är det normalt inkomst av hobbyverksamhet.

Tävlingsvinster och prispengar

Tävlingsvinster är skattepliktiga. Med tävlingsvinst menas i detta sammanhang ett pris som du får för en prestation i en tävling, till exempel en e-sportturnering.

Om det är en vinst i form av pengar så är den skattepliktig från första kronan. Prispengarna har i dessa fall erhållits för en prestation i ett uppdrag och inkomsten ska redovisas som vanlig lön.

Tävlingsvinst som inte är i form av pengar är bara skattepliktig om värdet är 1 400 kr eller mer. Om tävlingsvinsten består av ett minnesföremål som medalj, bägare eller pokal så är den skattefri.

Streaming

Inkomster från streaming och inspelade klipp kan du få på olika sätt. Du kan till exempel ha en egen webbplats där du får olika slags inkomster för det som streamas.

Det finns även olika plattformar på internet där du kan live-streama från en egen kanal när du till exempel spelar dataspel eller tv-spel. Du kan också ladda upp olika slags filmklipp som visas i efterhand. Innan du kan direktsända eller lägga ut material krävs att du har ett avtal med det företag som tillhandahåller plattformen. Det är alltid avtalet i det enskilda fallet som måste bedömas, när det gäller att avgöra om det är ett avtal om att utföra ett arbete åt den som har plattformen, eller om det är en självständigt bedriven verksamhet.

Om du utför ett arbete åt någon annan när du direktsänder eller laddar upp ett filmklipp är den inkomst du får lön.

Finns det inte något avtal om arbete för någon annan ska inkomsterna från streaming beskattas som hobbyverksamhet.

Bloggare och influencer

Som bloggare kommunicerar du med dina läsare och tittare på webbsidor och i sociala medier. Har du många följare så kan företag avtala om att använda dina kanaler för att nå ut med sin marknadsföring. Du kan då vara en influencer.

Som bloggare eller influencer kan du få både kontant ersättning och förmåner av olika slag.

Har du ett avtal med ett företag som ger dig ersättning för att du skriver blogginlägg på företagets webbplats, ska din inkomst beskattas som lön.

Detsamma gäller om du enligt avtal med ett företag får ersättning för att i din blogg eller på sociala medier nämna eller skriva om ett företag och deras varor eller tjänster.

Om du får ersättning i form av produkter eller tjänster är det produktens eller tjänstens marknadsvärde som du ska ta upp som lön.

Har du inget avtal om arbete med det företag du får ersättning från, ska inkomsten beskattas som hobbyverksamhet.

E-sport och onlinespel

E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs i en virtuell miljö, på datorer eller spelkonsoler.

Som spelare inom e-sport och andra onlinespel kan du till exempel ha inkomster från streaming och inspelade klipp, prispengar i tävlingar och sponsorersättningar.

Utför du arbete åt någon annan är det lön. Om det inte finns något avtal om att du arbetar för någon annan ska inkomsterna från e-sportverksamheten beskattas som hobbyverksamhet.

skatteverket.se/rattsligvagledning



Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Senaste nytt