Högre omsättning krävs för värdepappersrörelse

Om ett aktiebolags handel med värdepapper ska ses som värdepappersrörelse bör omsättningen uppgå till minst sju miljoner kronor. Det framgår av ett ställningstagande från Skatteverket.

Ett aktiebolags handel med värdepapper utgör normalt kapitalförvaltning och beskattas enligt kapitalreglerna. Med detta avses i korthet att aktier och andelar kan omfattas av reglerna om näringsbetingade andelar, vilket innebär att kapitalvinster och utdelningar i normalfallet är skattefria och förluster inte är avdragsgilla.

Aktier och andelar som inte är näringsbetingade kallas kapitalplaceringsandelar. Kapitalvinster för sådana andelar tas upp det år då tillgången säljs och kapitalförluster dras av när förlusten är definitiv. Förluster får endast dras av mot vinster på delägarrätter inom koncernen (aktiefållan).

Värdepappersrörelse

När handeln bedrivs i sådan omfattning att den är självständig och yrkesmässig kan handeln under vissa förutsättningar utgöra värdepappersrörelse. Värdepapperen behandlas då som lagertillgångar. Det sker då en kollektiv värdering till antingen anskaffningsvärdet eller det verkliga värdet. En värdering till verkligt värde medför att värdenedgångar kvittas mot värdeuppgångar och att den totala värdeförändringen på innehavet av värdepapper påverkar beskattningen som skattepliktig intäkt respektive avdragsgill kostnad. Vinster och förluster vid en försäljning blir skattepliktiga respektive avdragsgilla.

Yrkesmässig handel

Enligt Skatteverket bör man som regel kunna utgå ifrån att det rör sig om sådan yrkesmässig handel som ska bedömas som värdepappersrörelse om:

  • omsättningshastigheten uppgår till tre eller mer,
  • omsättningen uppgår till minst sju miljoner kronor,
  • antalet transaktioner är minst 50 och
  • verksamheten har en viss kontinuitet.

Omständigheterna i det enskilda fallet måste dock alltid beaktas.

Omsättningshastighet

Skatteverket anser att den viktigaste omständigheten är omsättningshastigheten på värdepappersinnehavet, eftersom den tydligast indikerar bolagets avsikt att hastigt omsätta sitt innehav. Innehavets omsättningshastighet kan beräknas till omsättningen dividerad med genomsnittligt värde på innehavet. Med genomsnittligt värde på innehavet avses summan av ingående och utgående värde på innehavet dividerat med två.

Ny omsättningsgräns

I rättspraxis från 1980-talet godtogs en omsättning på som lägst tre miljoner kronor. Skatteverket ansåg dock redan 2003 att en justering till cirka sex miljoner kronor var motiverad. Nu anser Skatteverket att en ny uppräkning bör göras. 1980-talets lägstanivå kan idag anses motsvara en omsättning på minst sju miljoner kronor.

För att värdepappersrörelse ska föreligga bör det finnas en viss kontinuitet i handeln. Man bör därför beakta förhållandena under flera beskattningsår. Handeln bör även ske med viss kontinuitet under varje enskilt år.

SKV ställningstagande 2016-07-04, dnr 131 137580-16/111

Företagsaktuellt nr 5 2016

 



Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Senaste nytt