Hög lön kan ge lägre skatt

Är du delägare i ett fåmansföretag är det viktigt att ta ut rätt lön från företaget. Din eller någon familjemedlems lön i år från företaget kan påverka hur mycket ni kan ta ut i lågbeskattad utdelning nästa år.

Den utdelning du får från ditt fåmansföretag beskattas med 20 procent kapitalskatt så länge den ryms inom ett särskilt beräknat utdelningsutrymme. Det utrymmet består av ett gränsbelopp som beräknas varje år samt av eventuellt sparat utdelningsutrymme från tidigare år. Beräkningen görs på Skatteverkets blankett K10.

Den totala skatten på sådan utdelning blir 37,6 procent. Först betalar företaget 22 procent bolagsskatt och sedan betalar du 20 procent kapitalskatt. Får du utdelning som beloppsmässigt överstiger ditt beräknade utdelningsutrymme beskattas överskjutande del i inkomstslaget tjänst med full marginalskatt men utan sociala avgifter.

Lönesummeregeln 2019

Har du anställda i ditt företag är det fördelaktigt att räkna gränsbeloppet för nästa år enligt den så kallade lönesummeregeln. Enligt den får 50 procent av de kontanta löner som företaget betalar ut i år räknas in i det nya gränsbeloppet. Beloppet fördelas på samtliga aktier i företaget. Observera att skattepliktiga förmåner inte får ingå i lönesumman.

Du får dessutom lägga till ett belopp som motsvarar inköpspriset (omkostnadsbeloppet) för dina aktier multiplicerat med statslåneräntan den 30 november 2018 plus nio procentenheter.

Lönekrav 2018

Men för att få beräkna gränsbeloppet enligt lönesummeregeln måste du eller någon annan i din familj ta ut en viss kontant lön från företaget i år. Den måste uppgå till 375 000 kr plus fem procent av den kontanta lönesumman i företaget eller 600 000 kr.

Men det finns en övre gräns om du har många anställda i ditt företag. Det utdelningsutrymme som beräknas med ledning av de anställdas löner får inte överstiga 50 gånger den årslön som den högst betalda familjemedlemmen har fått från företaget.



Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Senaste nytt