Bankmedel i underlaget för räntefördelning

Endast bankmedel som behövs och är avsedda att användas i den enskilda firman ska räknas som tillgångar vid beräkning av kapitalunderlaget för räntefördelning. Det framgår av ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden.

A har en enskild firma och upprättar förenklat årsbokslut. Firman genererar vinst varje år och A har låtit delar av vinsten stå kvar på företagets bankkonton. Vid utgången av 2013 uppgick saldot på dessa konton till cirka 1,5 miljoner kr.

A ville veta om den totala summan av firmans bankmedel skulle ingå vid beräkning av kapitalunderlaget för räntefördelning för beskattningsåret 2014. Han ställde därför den frågan till Skatterättsnämnden (SRN). Enligt A:s uppfattning var så fallet oavsett om medlen behövdes i näringsverksamheten eller inte.

Räntefördelning

Räntefördelning görs i forma av positiv eller negativ räntefördelning. Positiv räntefördelning innebär att en schablonmässigt beräknad avkastning på det egna kapitalet får dras av i inkomstslaget näringsverksamhet. Samma belopp ska i stället tas upp i inkomstslaget kapital.

Kapitalunderlaget är skillnaden mellan värdet på tillgångarna och värdet på skulderna som hör till näringsverksamheten vid utgången av föregående beskattningsår, efter vissa justeringar. Bland annat ska delägarrätter och fordringsrätter, samt skulder som hänförs sig till dessa, inte räknas till näringsverksamheten för enskilda näringsidkare.

Bankmedel räknas som tillgång i näringsverksamheten om de hör till verksamheten. Men det sägs inget i inkomstskattelagen eller i förarbetena till lagen om hur avgränsningen till näringsverksamheten ska göras.

Skatterättsnämnden

Någon civilrättslig reglering som skulle kunna ge ledning för den inkomstskattmässiga bedömningen i detta fall finns inte, konstaterar SRN. I en sådan situation är det naturligt att utgå från företagets redovisning om den är upprättad i enlighet med god redovisningssed.

Enligt Bokföringsnämndens vägledning för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut måste likvida medel, till exempel banktillgodohavanden, höra till företaget för att få bokföras i detta. Det betyder att det måste vara sådana medel som har genererats i företaget eller som företaget har satt in och som företagaren avser att använda i företaget. De kan vara avsedda att användas till såväl löpande utgifter som framtida investeringar, till exempel för ett planerat utbyte av maskin.

SRN kom fram till att avgränsningen av bankmedel som ska räknas till den enskilda näringsverksamheten ska göras enligt vad som följer av god redovisningssed. Det innebär att endast de bankmedel som behövs i A:s näringsverksamhet ska ingå i kapitalunderlaget för räntefördelning.

Förhandsbesked 2016-01-17, dnr 118-14/D

Företagsaktuellt nr 2 2016



Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Senaste nytt